Test samenvatting
0 van 110 vragen beantwoord
Vragen:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
Informatie
Het bewustzijn van autismespectrumstoornis (ASS) bij volwassenen is de afgelopen jaren dramatisch toegenomen, wat zowel een toename van diagnoses als in het inzicht van het publiek weerspiegelt dat, zelfs laat in het leven, een diagnose grote voordelen en verlichting kan bieden.
Het bewustzijn van autismespectrumstoornis (ASS) is de afgelopen jaren dramatisch gegroeid, wat een weerspiegeling is van een toename van autismetests en -diagnoses – en in het besef van het publiek dat, zelfs op latere leeftijd, een autismediagnose grote voordelen en verlichting kan bieden. Toch worden symptomen van autisme – vooral die welke eerder geassocieerd werden met Asperger – nog steeds vaak verkeerd gediagnosticeerd als ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder ) , stemmingsstoornissen, obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) en andere gerelateerde aandoeningen, wat leidt tot slechte behandeling en levenslange uitdagingen.
Autisme is een ontwikkelingsstoornis . Sinds de publicatie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5) , wordt autisme klinisch aangeduid als autismespectrumstoornis, een naam die het bereik in type en ernst van gedragssymptomen benadrukt. Omdat autisme wordt gediagnosticeerd op basis van gedrag, in plaats van genetische of fysiologische symptomen, kan het moeilijk zijn om het goed in beeld te krijgen. De klinische definitie van autisme is de afgelopen decennia aangepast, omdat medisch onderzoek het begrip rond deze aandoening verbetert. Als gevolg hiervan krijgen meer mensen nu nauwkeurige diagnoses, maar ze zijn mogelijk verkeerd gediagnosticeerd als kinderen of zijn helemaal niet gediagnosticeerd.
Naar schatting 2,2% van de volwassenen bevindt zich in het autismespectrum. Het komt zowel voor bij mannen als vrouwen, hoewel het iets meer voorkomt bij mannen. Voor het grootste deel worden mensen met autisme gediagnosticeerd vanaf de kinderleeftijd. Het kan al gemeten worden vanaf ongeveer 2 jaar oud en dan vooral op basis van observaties van de ouders.
Veel volwassenen met mildere autismesymptomen zijn mogelijk nooit gediagnosticeerd. Mogelijk hebben ze in de loop der jaren coping-mechanismen ontwikkeld om communicatie en sociale interacties te beheren. Ze krijgen mogelijk pas een diagnose als ze volwassen zijn. Vaak komt hun diagnose voort uit persoonlijk onderzoek naar symptomen. Zelfdiagnose kan leiden tot professionele diagnose.
Wat zijn veel voorkomende tekenen van autisme bij volwassenen?
Autismespectrum disorder (ASS) komt voor in alle leeftijden, raciale, etnische en sociaaleconomische groepen, volgens de Centers for Disease Control. Autisme wordt over het algemeen gekenmerkt door sociale en communicatieproblemen en door repetitief gedrag. Vaak worden ernstige vormen van ASS gediagnosticeerd in de eerste twee jaar van het leven van een kind, maar goed functionerende personen worden pas veel later in het leven gediagnosticeerd. Tekenen van autisme komen voor in drie hoofdgebieden:
Sociale interacties
Verbaal en non-verbaal communicatie
Repetitief of ritueel gedrag
Sommige autistische volwassenen kunnen symptomen vertonen die lijken op Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD); anderen kunnen symptomen hebben zoals gesproken taal met een verminderde taal. Kortom: autisme bij volwassenen kan zich op verschillende manieren manifesteren. Ongeacht de manifestatie of de ernst, kunnen symptomen van ASS in het dagelijks leven een uitdaging zijn. En naarmate ons begrip van die uitdagingen verbetert, worden meer mensen dan ooit gediagnosticeerd met ASS.
Er is een breed scala aan informatie op internet over autisme en andere mentale, gedrags- en ontwikkelingsstoornissen. Persoonlijke verhalen over diagnose en behandeling, interactieve vragenlijsten op websites om symptomen te controleren, en zelfs medisch onderzoek naar autisme bij kinderen en volwassenen zijn allemaal binnen een paar minuten toegankelijk.
Veel mensen lezen persoonlijke anekdotes over het krijgen van een autismediagnose op volwassen leeftijd, en ze identificeren zich met de strijd die eraan voorafgaat. Anderen hebben misschien een kind in hun familie met de diagnose autisme en herkennen de symptomen bij zichzelf. Andere mensen kunnen een boek of medisch tijdschrift lezen en zich persoonlijk identificeren met de informatie.
Het is mogelijk dat symptomen die lijken op autisme op volwassen leeftijd kunnen optreden, en dit zijn tekenen van andere problemen waarvoor mogelijk andere therapie of medische interventies nodig zijn. Mensen met autisme hebben hun hele leven geworsteld met communicatie, socialisatie, cognitie en zelfs mobiliteit.
Sommige mensen kunnen emotionele ontregelingsproblemen ervaren. Deze problemen kunnen symptomen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met autisme, en mensen kunnen daardoor een verkeerde diagnose stellen. Symptomen van een emotionele onbalans zijn onder meer :
• Je “uit” of “geïsoleerd” voelen zonder te weten waarom.
• Zeer angstig, humeurig of lusteloos voelen.
• Met geheugenproblemen, spijsverteringsproblemen en spierpijn te kampen hebben.
Emotionele onevenwichtigheden kunnen leiden tot ernstiger gelijktijdig optredende mentale of gedragsproblemen, zoals:
• Aanhoudende depressie.
• Sociale angst.
• Paniekaanvallen.
• Anhedonie, of een onvermogen om plezier te voelen.
• Obsessief-compulsieve neigingen.
Deze zelfobservatietest is bedoeld om een eerste algemene diagnose te krijgen of er een vorm van autismespectrumstoornis bij jou aanwezig is. Let er op : er is een hele range van heel ernstige vormen van ASS tot hoogbegaafde volwassenen die normaal functioneren maar toch kenmerken van ASS vertonen (vroeger syndroom van Asperger genoemd).
Als u vermoedt dat u als volwassene mogelijk niet-gediagnosticeerd autisme heeft, kan uw arts of therapeut u vragen stellen over uw ervaringen uit uw kindertijd, eventuele symptomen die u zich herinnert en kunt melden, en hoe u de wereld nu ervaart. Observeer en rapporteer repetitief gedrag, evenals rigiditeit met schema’s, verwachtingen of uw persoonlijke leven. Vertel het uw arts of therapeut als u de neiging heeft om zinnen letterlijk te nemen. Al deze symptomen kunnen erop wijzen dat u mogelijk in het autismespectrum zit. Tekenen van een autismespectrumstoornis zijn onder meer verschillen in communicatie- en gedragspatronen. Maar niet alle autistische mensen gedragen of communiceren op dezelfde manier.
De verschillen die gepaard gaan met autistisch zijn, kunnen zowel unieke voordelen als uitdagingen met zich meebrengen. Sommige autistische mensen merken bijvoorbeeld dat hun vermogen om te hyperfocussen hen in staat stelt om door het werk te gaan, maar kleine veranderingen in de dagelijkse routine hebben veel meer invloed op hen dan andere mensen. Autismesymptomen bestaan in een spectrum, daarom wordt de aandoening momenteel autismespectrumstoornis (ASS) genoemd en een reden wat de oorzaken van autisme zijn, zijn nog niet goed zijn vastgesteld. Vaak is er wel een vermoeden dat ASS enigzins erfelijk is, zowel van de kant van de vader als van de moeder en dat er soms een generatie wordt overgeslagen.
Deze test vervangt geen medische of psychiatrische professionals. De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor educatieve en verkennende doeleinden. De beoordelingen op deze website zijn niet bedoeld om een ziekte of aandoening te diagnosticeren en er mag niet uitsluitend op worden vertrouwd, zelfs niet door professionals in de geestelijke gezondheidszorg of de gezondheidszorg, voor dit of een soortgelijk doel. Zelfbeoordeling en zelfverwijzing zijn goede manieren voor veel mensen die worstelen met mentale, gedrags- en zelfs sommige ontwikkelingsstoornissen zoals autisme om op een beter pad te beginnen. Zodra u uw symptomen in een andere context begrijpt, kunt u om hulp gaan vragen.
Niemand anders dan een getrainde professional in de geestelijke gezondheidszorg kan een psychische aandoening diagnosticeren of behandelen. Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid, neem dan contact op met een professional. Vraag eventueel hier informatie op.
Hoewel de test op deze pagina zo getrouw mogelijk is opgebouwd op basis van bestaande ASS testen en op basis van relevante wetenschappelijke literatuur, geven we geen garantie met betrekking tot hun geldigheid of nauwkeurigheid. Tests kunnen typefouten of fouten in de codering bevatten, wat kan leiden tot onjuiste scores. De scorebereiken zijn gemiddelden en schattingen die niet universeel toepasbaar zijn. Alleen directe, persoonlijke interactie met een professional in de geestelijke gezondheidszorg kan u een nauwkeurige beoordeling van het al dan niet aanwezig zijn van symptomen van autisme spectrum stoornissen (ASS/autisme) geven.
Deze test is bedoeld voor volwassenen (16+) met een gemiddelde of hogere intelligentie. Hieronder vindt u een lijst met vragen die betrekking hebben op levenservaringen die vaak voorkomen bij volwassenen met de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) . Lees elke vraag aandachtig en geef aan hoe vaak u dezelfde of soortgelijke uitdagingen heeft gehad in de afgelopen maanden.
Deze test is gebaseerd op volgende bestaande testen omtrent het meten van autisme spectrum stoornissen (ASS) en telt 110 vragen.
AQ
RAADS-R test
SRS-A
U heeft de test al eerder gemaakt. Daarom kunt u de test niet nog eens maken.
De test wordt geladen...
Je moet een account aanmaken of inloggen om de quiz te beginnen.
De volgende quiz moet afgerond zijn alvorens deze te beginnen:
Resultaten
Tijd voorbij
U heeft 0 van 0 punten gehaald (0)
Categorieën
- Niet gecategoriseerd 0%
-
• Drempelscore: 65%↑
• 65%+ je bent waarschijnlijk autistisch
• <65% u bent waarschijnlijk niet autistisch ( 97% kans om niet autistisch te zijn)Hoewel autismespectrumstoornis meestal in de kindertijd wordt gediagnosticeerd, worden sommige presentaties van autisme mogelijk pas op volwassen leeftijd gediagnosticeerd.
Autistische volwassenen die ‘goed functioneren’ of minder opvallende communicatie- en gedragsverschillen hebben, kunnen symptomen ervaren zoals:
• angst in nieuwe of ongestructureerde situaties
• moeite met het decoderen van wat zinvol is om te zeggen in gesprekken
• stijve of overdreven lichaamstaal of handgebaren
• de wens om vrienden te maken, maar geen idee heeft hoe je dat moet doen
Autistische volwassenen camoufleren hun repetitieve gedrag in de buurt van andere mensen. Het onderdrukken van dit gedrag, dat rustgevend kan zijn, kan voor sommige mensen leiden tot autistische burn -out.Deze communicatiegerelateerde autismesymptomen hebben invloed op:
• sociale vaardigheden en interactie
• non-verbale communicatie
• relaties en sociale connectiesSociale vaardigheden en interactie
Handgebaren tijdens een gesprek en stijlfiguren kunnen voor sommige autistische mensen moeilijk te ontcijferen zijn. Toch kunnen deze communicatieverschillen van persoon tot persoon anders tot uiting komen.
Voor autistische mensen die meer ondersteuning nodig hebben, kan het moeilijker zijn om sociale interactie te initiëren of erop te reageren.
Hoewel veel autistische mensen in volledige zinnen spreken, kunnen andere mensen non-verbaal zijn – wat betekent dat ze de neiging hebben om niet hardop te spreken – en op andere manieren communiceren.Non-verbale communicatie
Non-verbale communicatie is hoe mensen met elkaar communiceren zonder woorden. Sommige autistische mensen hebben de neiging om op een andere manier non-verbale communicatie aan te gaan dan niet-autistische mensen.
Autistische mensen kunnen moeite hebben met:
• oogcontact
• gezichtsuitdrukkingen of handgebaren decoderen
• hun gedachten en gevoelens uiten
• overeenkomen met de gezichtsuitdrukkingen van het gedrag van andere mensenRelaties en sociale connectie
Een autistisch persoon kan het moeilijk vinden om emotioneel contact te maken met andere mensen, vooral met niet-autistische mensen.
Er zijn moeilijkheden om spraak en gedrag aan te passen aan de stemming van een gesprek. Dit kan het voor sommige autistische mensen bijvoorbeeld moeilijker maken om een relatie te beginnen of te onderhouden.
Bij autistische kinderen kan dit lijken op het niet deelnemen aan spelletjes waarbij verbeeldingskracht betrokken is. Autistische kinderen kunnen ook een gebrek aan interesse tonen om vrienden te maken, hoewel dit niet voor alle autistische mensen het geval is.Gedragspatronen
Andere autismesymptomen hebben betrekking op gedragsverschillen. Deze verschillen omvatten meestal beperkt en repetitief gedrag.
Deze symptomen kunnen zijn:
• stereotiep gedrag (repetitieve gedragspatronen)
• rigide routines en een hekel aan verandering
• “vernauwde” of sterke en specifieke focus
• verschillen in reacties op de omgevingStereotype gedrag
Stereotype gedrag is gedrag dat keer op keer wordt herhaald, maar geen duidelijk doel lijkt te hebben.
Toch hebben deze gedragingen voor de betrokken persoon wel een doel : ze zijn meestal een vorm van zelfverzachting, ook wel bekend als stimming .
Deze gedragingen kunnen betrekking hebben op:
• klapperen met de hand
• vingerbewegingen
• munten draaien
• objecten op een rij zetten
• andere herhaalde actiesAutistische mensen kunnen ook de neiging hebben om de spraak van andere mensen te herhalen. Dit heet “echolalie”.
Strenge routines en voorkeur voor structuur
Als u autistisch bent, hebt u de neiging om u sterk te houden aan bepaalde dagelijkse routines, gewoonten of regels.
Veranderingen in deze dingen kunnen ook moeilijk zijn. Een verandering die voor iemand anders onbeduidend lijkt, kan voor jou een grote impact hebben.
Je hebt bijvoorbeeld een specifieke looproute of eet altijd een bepaald merk ontbijtgranen. Als iemand deze routines probeert te veranderen of als er iets gebeurt waardoor ze onmogelijk worden, kan dat gevoelens van instabiliteit, verloren gevoel of niet weten wat te doen.Beperkte focus, interesses en preoccupaties
Autistische mensen kunnen een sterke focus of “beperkte” interesse hebben in bepaalde onderwerpen of onderwerpen.
Een autistisch kind zou bijvoorbeeld liever met één stuk speelgoed spelen dan met alle andere voorwerpen. Een autistische volwassene kan interesse hebben in een specifiek onderwerp waar hij veel van af weet.Reacties op prikkels in de omgeving
Over- of ondergevoeligheid voor prikkels in de omgeving is een ander veel voorkomend gedragssymptoom van autisme.
• Iemand met overgevoeligheid kan reageren op een manier die niet in verhouding lijkt tot een situatie. Een autist kan bijvoorbeeld zijn oren bedekken in een kamer waar meerdere mensen tegelijk praten.
• Een autistische persoon met ondergevoeligheid kan minder sterk reageren op prikkels of sensaties. Ze reageren bijvoorbeeld niet op pijn of veranderingen in temperatuur.Sommige autistische mensen kunnen zich ook aangetrokken voelen tot bepaalde zintuiglijke ervaringen, waaronder:
• texturen
• bepaalde geuren
• bepaalde smaken
• bepaalde bezienswaardigheden
• specifieke hobby’s zoals het verzamelen van een bepaald soort films, treinen gaan inspecteren, alles weten over een bepaalde Disney film of een bepaalde serie (vb alle afleveringen van De Kampioenen uit het hoofd kennen)Terwijl de ene persoon bijvoorbeeld herhaaldelijk een object ruikt of aanraakt, kan een andere persoon zich fixeren op objecten van een bepaalde kleur of textuur.
De gevoelens van andere mensen verbijsteren je. U heeft een verzameling beeldjes op uw bureau die altijd in dezelfde volgorde moet staan. Deze en andere veel voorkomende manifestaties van ASS kunnen bij volwassenen thuis zichtbaar zijn:
Je familieleden noemen je liefdevol de “excentrieke professor” van het gezin, ook al werk je niet in de academische wereld.
Je hebt altijd al een beste vriend gewild, maar je hebt er nooit een gevonden.
Je bedenkt vaak je eigen woorden en uitdrukkingen om dingen te beschrijven.
Zelfs als je op een rustige plek bent, zoals de bibliotheek, merk je dat je onwillekeurige geluiden maakt, zoals je je keel steeds opnieuw schrappen.
Je volgt elke dag van de week hetzelfde schema en houdt niet van onverwachte gebeurtenissen.
Uitdrukkingen zoals “Met jou in zee gaan” of “Het regent pijpestelen” zijn verwarrend voor je.
Je botst altijd op dingen en je struikelt vaak je over je eigen voeten.
In je vrije tijd speel je liever individuele spellen en sporten, zoals golf, waar iedereen voor zichzelf werkt in plaats van te werken aan een gemeenschappelijk doel in een team.Autisme symptomen bij volwassenen op het werk
Symptomen van ASS variëren sterk van persoon tot persoon op basis van de ernst van de aandoening. Deze of soortgelijke manifestaties van ASS kunnen op het werk duidelijk zijn:
Wanneer je een gesprek hebt met je baas, kijk je liever naar de muur, hun schoenen of ergens anders dan in de ogen.
Je collega’s zeggen dat je spreekt als een robot.
Elk item op uw bureau heeft een speciale plaats en u houdt er niet van als het schoonmaakbedrijf het op een andere plek zet.
Je bent goed in wiskunde of softwarecodering, maar worstelt om op andere gebieden te slagen.
Je praat met je collega’s op dezelfde manier als met je familie en vrienden.
Tijdens vergaderingen merk je dat je onwillekeurige geluiden maakt, zoals je je keel steeds opnieuw schrappen.
Wanneer je met je baas praat, heb je moeite om te achterhalen of hij blij is met je prestaties of boos op je.Bovendien kunnen autistische personen buitengewone talenten tentoonstellen over visuele vaardigheden, muziek, wiskunde en kunst. Ongeveer 40 procent van de autistische personen heeft een gemiddelde of bovengemiddelde intelligentie.
Als u deze of soortgelijke symptomen van ASS ervaart, raadpleeg dan een arts of een professional in de geestelijke gezondheidszorg voor een formele evaluatie van autisme en leer meer over de behandelingsopties voor autisme bij volwassenen. Meer info klik hier
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- Beantwoord
- Beoordeling
-
Vraag 1 van 110
1. Vraag
Ik doe dingen liever alleen dan samen met anderen.
-
Vraag 2 van 110
2. Vraag
Het liefst doe ik dingen keer op keer op dezelfde manier.
-
Vraag 3 van 110
3. Vraag
Als ik me iets probeer voor te stellen, vind ik het heel gemakkelijk om een beeld in mijn hoofd te creëren.
-
Vraag 4 van 110
4. Vraag
Ik raak vaak zo sterk in één ding vestrikt dat ik andere dingen uit het oog verlies.
-
Vraag 5 van 110
5. Vraag
Ik merk vaak kleine geluiden op wanneer anderen dat niet doen.
-
Vraag 6 van 110
6. Vraag
Ik let vaak op heel specifieke dingen zoals bijvoorbeeld kentekenplaten van auto’s of de uren dat treinen vertrekken of aankomen.
-
Vraag 7 van 110
7. Vraag
Andere mensen zeggen me vaak dat wat ik heb gezegd onbeleefd is, ook al vind ik het beleefd.
-
Vraag 8 van 110
8. Vraag
Als ik een verhaal lees, kan ik me gemakkelijk voorstellen hoe de personages eruit zouden kunnen zien.
-
Vraag 9 van 110
9. Vraag
In een sociale groep kan ik gemakkelijk de gesprekken van verschillende mensen volgen.
-
Vraag 10 van 110
10. Vraag
Ik vind sociale situaties gemakkelijk
-
Vraag 11 van 110
11. Vraag
Ik heb de neiging om details op te merken die anderen niet zien.
-
Vraag 12 van 110
12. Vraag
Ik ga liever naar een bibliotheek dan naar een feestje
-
Vraag 13 van 110
13. Vraag
Ik vind het makkelijk om verhalen te verzinnen.
-
Vraag 14 van 110
14. Vraag
Ik merk dat ik sterker aangetrokken wordt tot mensen dan tot dingen.
-
Vraag 15 van 110
15. Vraag
Ik heb de neiging om zeer sterke interesses te hebben waar ik boos over word als ik ze niet kan nastreven.
-
Vraag 16 van 110
16. Vraag
Ik ben gefascineerd door cijfers.
-
Vraag 17 van 110
17. Vraag
Als ik een verhaal lees, vind ik het moeilijk om de bedoelingen van de personages te achterhalen.
-
Vraag 18 van 110
18. Vraag
Men zegt mij dat ik mij moeilijk kan inleven in anderen, bijvoorbeeld als ze iets ergs meegemaakt hebben, verdriet hebben of blij zijn.
-
Vraag 19 van 110
19. Vraag
Ik vind het moeilijk om nieuwe vrienden te maken
-
Vraag 20 van 110
20. Vraag
Ik zie de hele tijd patronen in dingen
-
Vraag 21 van 110
21. Vraag
Het stoort me niet als mijn dagelijkse routine wordt verstoord
-
Vraag 22 van 110
22. Vraag
Ik merk vaak dat ik niet weet hoe ik een gesprek gaande moet houden.
-
Vraag 23 van 110
23. Vraag
Ik vind het gemakkelijk om ’tussen de regels door te lezen’ als iemand tegen me praat.
-
Vraag 24 van 110
24. Vraag
Ik merk meestal geen kleine veranderingen in een situatie of iemands uiterlijk.
-
Vraag 25 van 110
25. Vraag
Ik weet hoe ik kan zien of iemand die naar me luistert zich verveelt.
-
Vraag 26 van 110
26. Vraag
Ik vind het gemakkelijk om meer dan één ding tegelijk te doen.
-
Vraag 27 van 110
27. Vraag
Als ik aan de telefoon ben, weet ik niet zeker wanneer het mijn beurt is om te spreken.
-
Vraag 28 van 110
28. Vraag
Ik vind het leuk om dingen spontaan te doen.
-
Vraag 29 van 110
29. Vraag
Ik ben vaak de laatste die het nut van een grap begrijpt.
-
Vraag 30 van 110
30. Vraag
Ik vind het gemakkelijk om erachter te komen wat iemand denkt of voelt door alleen maar naar zijn gezicht te kijken.
-
Vraag 31 van 110
31. Vraag
Als er een onderbreking is, kan ik heel snel terugschakelen naar waar ik mee bezig was.
-
Vraag 32 van 110
32. Vraag
Ik verzamel graag informatie over categorieën van dingen.
-
Vraag 33 van 110
33. Vraag
Ik kan me moeilijk voorstellen hoe het zou zijn om iemand anders te zijn.
-
Vraag 34 van 110
34. Vraag
Ik plan alle activiteiten waaraan ik deelneem graag zorgvuldig.
-
Vraag 35 van 110
35. Vraag
Ik vind het moeilijk om de bedoelingen van mensen te achterhalen.
-
Vraag 36 van 110
36. Vraag
Nieuwe situaties maken me angstig.
-
Vraag 37 van 110
37. Vraag
Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
Vraag 38 van 110
38. Vraag
Ik vind het heel gemakkelijk om spelletjes met kinderen te spelen waarbij ze doen alsof.
-
Vraag 39 van 110
39. Vraag
Ik heb moeite om te begrijpen wat mensen bedoelen als ze zeggen dat ze zich schamen voor iemand anders.
-
Vraag 40 van 110
40. Vraag
Ik speel liever individuele games en sporten zoals golf, waarbij iedereen voor zichzelf werkt, in plaats van teamsporten en games waarbij iedereen werkt aan een gemeenschappelijk doel.
-
Vraag 41 van 110
41. Vraag
Ik heb altijd al een beste vriend(in) willen hebben, maar er nooit een gevonden.
-
Vraag 42 van 110
42. Vraag
Mensen zeggen soms dat ik spreek zoals een robot.
-
Vraag 43 van 110
43. Vraag
Ik vind het leuk om eigen woorden en uitdrukkingen uit te vinden die voor anderen vreemd lijken.
-
Vraag 44 van 110
44. Vraag
Als ik ga winkelen volg ik altijd een vast parcours doorheen de winkel.
-
Vraag 45 van 110
45. Vraag
Men verwijt mij soms dat ik woorden of uitdrukkingen te letterlijk neem en de feitelijke betekenis niet begrijp.
-
Vraag 46 van 110
46. Vraag
Als ik met iemand in gesprek ben, dan kijk ik liever naar de muur, hun schoenen of waar dan ook behalve rechtstreeks in hun ogen.
-
Vraag 47 van 110
47. Vraag
Ik praat op een feestje met vrienden op dezelfde manier als met collega’s op kantoor.
-
Vraag 48 van 110
48. Vraag
Mijn vrienden en familie zeggen wel eens dat ik een beetje excentriek ben.
-
Vraag 49 van 110
49. Vraag
‘Met jou wil ik wel in zee gaan’ of ‘nu heb je een kemel geschoten’. Ik zou daar spontaan op antwoorden : ik kan niet zwemmen of waar is dat beest dan?
-
Vraag 50 van 110
50. Vraag
Ik houd van dagelijkse routine. Ik volg elke dag van de week hetzelfde schema en houd niet van onverwachte gebeurtenissen.
-
Vraag 51 van 110
51. Vraag
Ik ben erg gevoelig voor geluid en zal in bepaalde situaties oordoppen dragen of mijn oren bedekken.
-
Vraag 52 van 110
52. Vraag
Soms zeggen mensen dat ik onbeleefd ben, ook al denk ik dat ik beleefd ben.
-
Vraag 53 van 110
53. Vraag
Ik vind het gemakkelijk om in groepen mensen te praten.
-
Vraag 54 van 110
54. Vraag
Ik vind het verontrustend als mijn dagelijkse routine verstoord of veranderd is.
-
Vraag 55 van 110
55. Vraag
Toen ik jong was, speelde ik veel ‘laten we doen alsof’ of denkbeeldige spelletjes.
-
Vraag 56 van 110
56. Vraag
Mensen die dicht bij me staan zeggen dat ik herhaaldelijk over dezelfde dingen praat.
-
Vraag 57 van 110
57. Vraag
Ik vind het gemakkelijk om erachter te komen wat mensen denken of voelen door alleen maar naar hun gezichtsuitdrukkingen te kijken.
-
Vraag 58 van 110
58. Vraag
Nieuwe sociale situaties maken me angstig.
-
Vraag 59 van 110
59. Vraag
Ik ben een goede diplomaat en kan helpen bij het verlichten van moeilijke sociale of werksituaties.
-
Vraag 60 van 110
60. Vraag
Als ik wordt onderbroken om iets te doen, vind ik het moeilijk om terug te gaan naar wat ik eerder aan het doen was.
-
Vraag 61 van 110
61. Vraag
Ik heb er altijd, van jongs af aan en op dit moment, problemen gehad met sociale interacties, bijvoorbeeld moeite met inpassen, moeite met het volhouden van oogcontact, ik was nooit zeker hoe ik interacties moest beginnen of hoe ik door gesprekken moest navigeren.
-
Vraag 62 van 110
62. Vraag
Ik heb altijd, van jongs af aan en op dit moment, geworsteld met zintuiglijke gevoeligheden zoals met kleding (vermijden bepaalde kleding), voedsel (kieskeurige en beperkte voedselkeuzes), geuren (extra gevoelig voor alledaagse geuren), aanraking (ik heb altijd genegenheid vermeden of wilde liever niet aangeraakt worden), en geluiden (stofzuigers, blenders, het geklets van de menigte).
-
Vraag 63 van 110
63. Vraag
Ik had als kind de neiging om te fladderen met mijn handen, op mijn tenen te lopen, te ijsberen of in cirkels te lopen.
-
Vraag 64 van 110
64. Vraag
Als ik me ongemakkelijk voel, heb ik de neiging om heen en weer te lopen of te friemelen op mijn stoel.
-
Vraag 65 van 110
65. Vraag
Ik heb altijd, van jongs af aan en nu, de neiging om geobsedeerd te raken door bepaalde onderwerpen, interessen of angsten.
-
Vraag 66 van 110
66. Vraag
Ik heb altijd de neiging gehad om empathie voor anderen te missen en had moeite om te begrijpen hoe anderen zich voelen.
-
Vraag 67 van 110
67. Vraag
Ik heb altijd met aanwezigheid in groepen mensen geworsteld en ben liever alleen of beperk mij tot één-op één ontmoetingen.
-
Vraag 68 van 110
68. Vraag
Veranderingen in de routine, of als iets niet gaat zoals verwacht zijn verontrustend voor mij.
-
Vraag 69 van 110
69. Vraag
Ik heb de neiging om kleine details op te merken die anderen niet zien.
-
Vraag 70 van 110
70. Vraag
Ik heb de neiging om zeer sterke interesses te hebben en word boos als ik ze niet kan nastreven.
-
Vraag 71 van 110
71. Vraag
Als iemand tegen me praat, vind ik het gemakkelijk om “tussen de regels door te lezen” (hun ware gevoelens of bedoelingen te begrijpen).
-
Vraag 72 van 110
72. Vraag
Ik vind het gemakkelijk om te begrijpen wat iemand denkt of voelt door alleen maar naar hun gezicht te kijken.
-
Vraag 73 van 110
73. Vraag
Ik hoor vaak kleine geluiden terwijl anderen dat niet doen.
-
Vraag 74 van 110
74. Vraag
Cijfers, datums of reeksen informatie fascineren me.
-
Vraag 75 van 110
75. Vraag
Ik lees het liefst boeken over heel typische non-fictie onderwerpen zoals bijvoorbeeld dinosaurussen.
-
Vraag 76 van 110
76. Vraag
Ik geef er de voorkeur aan om steeds weer dingen op dezelfde manier te doen.
-
Vraag 77 van 110
77. Vraag
Ik ben gefascineerd door jaartallen en wat er toen gebeurd is.
-
Vraag 78 van 110
78. Vraag
Ik werd als kind vaak gepest omdat ik niet echt bij de groep hoorde of ietwat vreemd voor de anderen over kwam.
-
Vraag 79 van 110
79. Vraag
Het is moeilijk voor mij om te begrijpen hoe andere mensen zich voelen als we praten.
-
Vraag 80 van 110
80. Vraag
Het is moeilijk om erachter te komen wat andere mensen van mij verwachten.
-
Vraag 81 van 110
81. Vraag
Ik kan moeilijk tegen teveel prikkels tegelijk. Als ik me overweldigd voel door mijn zintuigen, moet ik mezelf isoleren om ze uit te schakelen
-
Vraag 82 van 110
82. Vraag
Ik ben een sympathiek persoon.
-
Vraag 83 van 110
83. Vraag
Ik gebruik vaak woorden en zinnen uit films en televisie in gesprekken.
-
Vraag 84 van 110
84. Vraag
Ik ben vaak verbaasd als anderen me vertellen dat ik onbeleefd ben geweest.
-
Vraag 85 van 110
85. Vraag
Soms praat ik te hard of te zacht, zonder dat ik me daarvan bewust ben.
-
Vraag 86 van 110
86. Vraag
Ik kan ‘mezelf in andermans schoenen verplaatsen’.
-
Vraag 87 van 110
87. Vraag
Ik vind het moeilijk om te begrijpen wat sommige zinnen betekenen, zoals ‘jij bent mijn oogappel’.
-
Vraag 88 van 110
88. Vraag
Ik praat alleen graag met mensen die mijn speciale interesses delen.
-
Vraag 89 van 110
89. Vraag
Ik focus op details in plaats van op het algemene idee.
-
Vraag 90 van 110
90. Vraag
Soms beledig ik anderen door te zeggen wat ik denk, ook al bedoel ik dat niet.
-
Vraag 91 van 110
91. Vraag
Ik houd er niet van als dingen in huis niet op dezelfde plaats liggen of staan.
-
Vraag 92 van 110
92. Vraag
Ik vind het belangrijk dat alles precies op dezelfde plaats staat, vb tassen in de kast met het oortje naar voor, messen en vorken apart in de afwasmachine en zeker in de bestekbak. Schilderijen op dezelfde plaats; stoelen precies op een rij aan tafel, enz.
-
Vraag 93 van 110
93. Vraag
Ik ben erg gevoelig voor hoe mijn kleding aanvoelt als ik ze aanraak. Hoe ze zich voelen is belangrijker voor mij dan hoe ze eruit zien.
-
Vraag 94 van 110
94. Vraag
Ik kopieer graag de manier waarop bepaalde mensen spreken en handelen. Het helpt me om er normaler uit te zien.
-
Vraag 95 van 110
95. Vraag
Het kan voor mij erg intimiderend zijn om met meer dan één persoon tegelijk te praten.
-
Vraag 96 van 110
96. Vraag
Ik moet ‘normaal doen’ om andere mensen te plezieren en ervoor te zorgen dat ze mij aardig vinden.
-
Vraag 97 van 110
97. Vraag
Ik raak erg in de war als iemand me onderbreekt als ik het heb over iets waar ik erg in geïnteresseerd ben.
-
Vraag 98 van 110
98. Vraag
Ik praat graag met meerdere mensen, bijvoorbeeld rond een eettafel, op school of op het werk.
-
Vraag 99 van 110
99. Vraag
Ik neem dingen te letterlijk, dus ik mis vaak wat mensen proberen te zeggen.
-
Vraag 100 van 110
100. Vraag
Het is heel moeilijk voor mij om te begrijpen wanneer iemand zich schaamt of jaloers is.
-
Vraag 101 van 110
101. Vraag
Ik heb nooit gewild of nodig gehad om wat andere mensen een ‘intieme relatie’ noemen te hebben.
-
Vraag 102 van 110
102. Vraag
Ik vind het moeilijk om een gesprek te beginnen en te stoppen. Ik moet doorgaan tot ik klaar ben.
-
Vraag 103 van 110
103. Vraag
Ik kan niet zien wanneer iemand met me flirt.
-
Vraag 104 van 110
104. Vraag
Ik kan in mijn hoofd tot in detail dingen zien waarin ik geïnteresseerd ben.
-
Vraag 105 van 110
105. Vraag
Ik houd lijstjes bij van dingen die me interesseren, ook als ze geen praktisch nut hebben (bijvoorbeeld sportstatistieken, treinschema’s, kalenderdata, historische feiten en data).
-
Vraag 106 van 110
106. Vraag
Ik probeer zo behulpzaam mogelijk te zijn wanneer andere mensen mij hun persoonlijke problemen vertellen en kan me makkelijk in hun situatie inleven.
-
Vraag 107 van 110
107. Vraag
Soms blijft een gedachte of een onderwerp in mijn hoofd hangen en moet ik er direct met iemand over praten, zelfs als niemand geïnteresseerd is.
-
Vraag 108 van 110
108. Vraag
Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in wat de meeste mensen die ik ken interessant vinden.
-
Vraag 109 van 110
109. Vraag
Ik kan met andere mensen opschieten door een reeks specifieke regels te volgen die me helpen er normaal uit te zien.
-
Vraag 110 van 110
110. Vraag
Als ik met iemand praat, is het moeilijk om van onderwerp te veranderen. Als de ander dat doet, kan ik erg overstuur en verward raken.